joi, 1 decembrie 2011

Joia curiozitatii - Obiectiv BASARABIA !

 La multi ani, Romania, la multi ani romani, de pretutindeni ! Astazi este 1 Decemebrie, Ziua Nationala a Romaniei si totodata a romanilor de pretutindeni ! Tot astazi, fiind joi, aici trebie sa scriu cum v-am obisnuit, despre o curiozitate ! Asta voi scrie despre Romania si Basarabia.... 
Stiati ca : 
- Basarabia este parte a spatiului locuit dintotdeauna de romani.
- Circa 3 milioane de romani din Republica Moldova sunt separati de noi, ca urmare a ocupatiei sovietice. Aceasta nedreptate trebuie reparata...!
- Multe dintre urmele lui Stefan Cel Mare pot fi gasite peste Prut, in cetati si manastiri, dovezi ale identitatii neamului nostru.
- Sute de mii de ostasi romani si-au dat viata pentru unitatea, libertatea si integritatea spatiului romanesc. A ascunde aceasta realitate ar insemna sa ne mintim pe noi insine.
-cPentru simplul fapt ca erau romani si pentru ca si-au dorit sa ramana ai Romaniei, basarabenii au fost deportati, infometati, inchisi, torturati, ucisi, o treime din populatia  basarabiei fiind exterminata de Stalin. In pofida acestui fapt, dorinta de reuniune cu Patria-Mama a ramas in mintile si inimele multora dintre basarabeni.
- Zecile de mii de tineri curajosi care au scandat lozinci pentru unire  ai au arborat tricolorul romanesc in aprilie 2009, la Chisinau, reprezinta o generatie care nu mai tolereaza sa-i fie calcata in picioare identitatea romaneasca.
- Realizarea unificarii celor  doua state romanesti va insemna restaurarea unitatii de limba, etnie, religie, cultura.
- Numroasele personalitati culturale, stiintifice si politice ale Romaniei, sunt originare din Basarabia: scriitorii Alecu Russo, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexei Mateeevici,  Constantin  Stere, Paul Goma, Grigore Vieru, Adrian Paunescu, maresalul Alexandru Averescu, lingvistul Eugen Coseriu, actorii Colea Rautu, Iurie Darie, Stela Popescu si multi altii.
- O Romanie  reintregita ar fi mai diversa socio-cultural prin contactul cu mai multe comunitati etnice. In acelasi timp partidele politice  mentinute pe criterii etnice siar pierde din influenta, procentul minoritatii maghiare, scazand considerabil, iar a ccelei ruse, nedepasind 1% din totalul populatiei de 25 de milioane de locuitori.
- Oamenii de stiinta sustin ca marimea populatiei si a teriotoriului sunt cele mai importante caracteristici care influenteaza potentialul unei tari pe termen lung. Prin unificarea cu republica Moldova, Romania ar castiga la capitole precum forta de munca, investittii, industrie textila si alimentara, surafata agricola si potential turistic.
- Un stat mai mare este unul mai puternic din punct de vedere politic si economic. Dupa unificare, importanta Romaniei pe plan european si mondial creste substantial.
Mai stiu si cred ca Romania esti tu, sunt eu, suntem noi, si totul incepe cu atitudinea noastra fata de noi insine si fata de visul ce ni-l dorim implinit.

2 comentarii:

  1. Mai bine sa ramana langa rusi. Nu avem nevoie de toti saracii si nespalatii de acolo. Nu avem cu ce sa ii ajutam si mai ales cu ce sa ii hranim. Am fost, sunt si voi fi impotriva asa-zisei Uniri. A fost o Unire, nu s-a putut sa ramana unita Basarabia unita, sa fie sanitara si oricum rusii nu vor dori niciodata chestia asta si bine face. Mai bine asa decat sa ii mai ajutam si pe ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oricum, moldovenii nu vor sa se uneasca cu Romania, pentru ca ei nu se considera romani, ei se considera moldoveni. Cum am zis si in comentariul de mai sus: mai bine sa nu se uneasca Basarabia cu Romania, pentru ca nu avem nevoie de saracii, jegosii si analfabetii de peste Prut. Sa traiasca la ei acolo, nu sa vina sa ne manance noua painea si sa ne mai ia si locurile de munca. Am fost, sunt si voi fi in continuare Anti-Unire.

    RăspundețiȘtergere