Studiul sustine ca romanii sunt, in primul rand, preocupati cu crearea imaginii de sine si analizeaza modul in care acestia concep formarea unei identitati in contextul social.
Conform concluziilor cercetatoarei, romanii se bucurau din plin de viata, iar oportunismul si agresivitatea erau considerate "arme" pe care orice individ le putea utiliza impotriva celor care ii indrageau fericirea.
Romanii erau prezentati ca avand o dorinta arzatoare de a se imbogati cu orice chip si prin mijloace cat mai simple. Pasiunea lor pentru jocurile de noroc, o potentiala sursa de imbogatire, este consemnata si ea de catre antropolog.
Fara a veni sa viziteze Romania, Ruth Benedict, unul dintre cei mai mari antropologi ai tuturor timpurilor, eleva a lui Franz Boas ( supranumit si "parintele antropologiei"), scrie un studiu stintific, pe baza unor interviuri cu personalitati romanesti, studiu pe care il va finaliza in noiembrie 1943.
In cele 65 de pagini in care a scris despre romani, Benedict a trebuit sa prezinte comportamentul si atitudinea pe care o acestia o au in privinta razboiului. De asemenea, guvernul american dorea sa stie modul in care ar putea face propaganda contra trupelor inamice, dar si felul in care ar putea imbunatati legatura dintre trupele americane si populatia civila aliata sau inamica.
Lucrarea incepe cu o scurta trecere in revista a istoriei romanilor. Autoarea spune ca, desi din cele mai vechi timpuri populatiile de pe teritoriul actualei Romanii, au fost exploatate pe rand, mai intai de Imperiul Roman, apoi de cel Otoman, fortati la munca agricola de grecii care au primit pamant de la stat si cuceriti de Imperiul Hasburgic, romanii au reusit sa isi creeze o identitate istorica nationala. Desi lucrarea ROMANIAN CULTURE And BEHAVIOR a fost terminata in 1943, ea a fost tiparita mult mai tarziu, in Romania, fiind tradusa abia in anii 2000..
EU cred ca romanii de azi, nu se deosebesc de romanii din anii '40, cu mult. Si acum romanii viseaza la o imbogatire peste noapte...si nu mai zic de romancele noastre drage care pompeaza un car de bani in produse de infrumusetare, de intretinere si in haine. Cautati cartea, cumparati-o si citit-o. Merita...
Ruth Benedict (1887-1948)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu