miercuri, 21 decembrie 2011

Ziua curiozitatii : Cele mai ciudate razboaie !

Dupa cum stiti, lumea e plina de ciudatenii si de obicei, certurile intre prieteni pleaca de la chestii marunte. De la nimicuri.Cam asa si la mine. Sau la tine...In fine. Trecem peste si ne uitam putin peste umar in cartile de istorie ale lumii. Stim ca cele mai multe razboaie au fost pentru : asuprire, glorie, eliberare, etc... Acum o sa vedem cateva date, legate de  cele mai ciudate razboaie, care au fost vreodata...


1. Paraguay vs. ceilalti

 Presedintele Paraguay-ului, Francisco Solano Lopez, era un fan infocat al lui Napoleon Bonaparte. Ii placea sa se creada un tactician talentat si un comandant imbatabil, dar ii lipsea un singur lucru: un razboi. Asa ca pentru a solutiona problema, in anul 1864 declara razboi celor trei vecini ai tarii : Argentina, Brazilia si Uruguay. Rezultatul ? Paraguay aproape ca a disparut de pe harta. Se estimeaza ca 90% din populatia masculina a murit  in timpul razboiului din cauza ranilor, bolilor sau foametei. Acesta a fost probabil unul din cele mai zadarnice razboaie purtate vreodata, pentru ca Lopez nu avea niciun motiv sa-si provoace vecini..

2. Razboiul cainelui

In 1925 Grecia si Bulgaria nu erau deloc prietene. Se luptasera una impotriva celeilalte in primul razboi mondial si  ranile inca nu se vindecasera. Tensiunile se mentineau de-a lungul granitelor, in special in regiunea denumita Petrich. Punctul culminant a fost atins pe 22 octombrie 1925, cand un soldat grec a alergat dupa cainele sau in frontiera bulgara si a fost impuscat. Grecia promite razbunare si chiar in ziua urmatoare  invadeaza Petrich. Elimina rapid fortele bulgare, dar grecii sunt opriti de Liga Natiunilor, care ii sanctioneaza si le ordona sa paraseasca imediat zona. 10 zile mai tarziu, Grecia isi retrage fortele si plateste Bulgariei despagubiri de 45.000 de lire sterline.

3. Razboiul porcului

Un razboi britanico-american a inceput in momentul in care un infanterist britanic a impuscat un porc pe sol american. Rezervistii din regiune au ripostat prin adunarea la granita in asteptarea unei miscari britanice. Intr-un final britanicii si-au cerut scuze si razboiul s-a incheiat cu o victima singulara : porcul.

4. Raboiul fotbalului

Unele raboaie incep cu un atac-surpriza, altele cu un masacru, dar acesta a inceput cu un meci de fotbal intre El Salvador si Honduras. El Salvador a pierdut si tensiunile au crescut constant pana pe 14 iunie, cand Honduras este atacat. Surprinsa de violentele iscate, Organizatia Statelor Americane a lansat o chemare la incetarea ostilitatilor, concretizata pe 20 iunie,  la 100 de ore de la primele focuri.

N-are nici cea mai mica legatura cu aceste razboaie ciudate, dar stiati ca razboiul de 100 de ani, a durat fix 116 !?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu