joi, 15 martie 2012

Ziua Curiozitatii - Cum s-au inventat micii

              Pe vremea când strada Covaci de azi se numea Strada Nouă, arteră abia trasată şi în curs de modernizare la mijlocul secolului al XIX-lea, Bucureştiul devenise focarul pregătirilor de schimbare revoluţionară, chiar şi din perspective culinare.
              Berăriile, cafenelele şi mai ales cârciumile deveniseră adevărate centre de propagare a noului şi locuri unde dezbaterile politice se întindeau până târziu în noapte.
Pe strada cea nouă, ulterior Covaci, pe locurile unde se unea cu strada Soarelui(astăzi o mică stradelă) se afla cârciuma lui Iordache renumită pentru varietatea cârnaţilor preparaţi la grătar de cârciumar.
              Un obişnuit al locului a fost publicistul, în vogă pe atunci, N.T.Orăşanu, care-şi pregătea pamfletele şi articolele de fond discutând timp îndelungat cu tabăra iubitorilor de progres.
Într-una dintre acele nopţi albe, când discuţiile contradictorii nu mai conteneau, cârciumarul Iordache a rămas fără maţe de oaie pentru a pregăti cârnaţii săi tradiţionali. Cum pofta mesenilor era în toi, N.T.Orăşanu i-a cerut cârciumarului să pună pe grătar amestecul de ingrediente al cârnaţilor rămaşi fără maţ. Iordache Cârciumarul a pregătit astfel ceva ce nici el nu ştia prea bine cum va ieşi, însă reţeta încropită atunci, la sugestia publicistului gurmand N.T.Orăşanu a rămas de pomină şi a traversat veacurile şi generaţiile. Într-acea noapte, cârciumarul Iordache a preparat întîia oară vestiţii mici. Porecliţi aşa din cauza mărimii foarte reduse în comparaţie cu verii lor cârnaţi „clasici”. Imaginea vestitului restaurant, ataşata acestui text, a fost tipărită în Anuarul Presei Române şi al lumei politice din anul 1912. Aşadar, locul de naştere al micilor a fost pe strada Covaci nr. 3, un de se afla resturantul „La idee”, tatăl lor a fost publicistul N.T.Orăşanu iar naş le-a fost, vestitul de-atunci cârciumar, Iordache N.Ionescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu