Berăriile, cafenelele şi mai ales cârciumile deveniseră adevărate
centre de propagare a noului şi locuri unde dezbaterile politice se
întindeau până târziu în noapte.
Pe strada cea nouă, ulterior Covaci, pe locurile unde se unea cu
strada Soarelui(astăzi o mică stradelă) se afla cârciuma lui Iordache
renumită pentru varietatea cârnaţilor preparaţi la grătar de cârciumar.
Un obişnuit al locului a fost publicistul, în vogă pe atunci,
N.T.Orăşanu, care-şi pregătea pamfletele şi articolele de fond discutând
timp îndelungat cu tabăra iubitorilor de progres.
Într-una dintre acele nopţi albe, când discuţiile contradictorii nu
mai conteneau, cârciumarul Iordache a rămas fără maţe de oaie pentru a
pregăti cârnaţii săi tradiţionali. Cum pofta mesenilor era în toi,
N.T.Orăşanu i-a cerut cârciumarului să pună pe grătar amestecul de
ingrediente al cârnaţilor rămaşi fără maţ. Iordache Cârciumarul a
pregătit astfel ceva ce nici el nu ştia prea bine cum va ieşi, însă
reţeta încropită atunci, la sugestia publicistului gurmand N.T.Orăşanu a
rămas de pomină şi a traversat veacurile şi generaţiile. Într-acea
noapte, cârciumarul Iordache a preparat întîia oară vestiţii mici.
Porecliţi aşa din cauza mărimii foarte reduse în comparaţie cu verii lor
cârnaţi „clasici”. Imaginea vestitului restaurant, ataşata acestui
text, a fost tipărită în Anuarul Presei Române şi al lumei politice din
anul 1912. Aşadar, locul de naştere al micilor a fost pe strada Covaci
nr. 3, un de se afla resturantul „La idee”, tatăl lor a
fost publicistul N.T.Orăşanu iar naş le-a fost, vestitul de-atunci
cârciumar, Iordache N.Ionescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu