sâmbătă, 31 decembrie 2011

Ramas bun, 2011 ! Bun venit 2012 !

Stimati 'tovarasi'. Asta e ultima postare, pe anul 2011, un an in care am avut tot felul de intamplari. Placute sau mai putin placute. Dupa cum stiti din povestirile de pe blog, am avut momente de agonie, dar si momente de un maxim extaz. Acum scriu pentru ultima data si trag linie la anul care tocmai se incheie si maine se continua povestea, dar in alt an. Blogul l-am deschis in anul 2009, atunci cand ajunsesem pentru prima oara la Chisinau. Imi aduc aminte de drum, de emotii, mai ales dupa ce am trecut granita moldoveneasca. Doamne, e asa de frumos orasul ala...Mai incercasem sa ajung la fratii din Moldova, dar am fost intors la granita ! Acum pot ajunge linistit acolo, mai ales ca fratii ma asteapta...
              Prin urmare, prima postare a fost pe 5 Decembrie 2009, avnad ca titlu " Un nou inceput". Primul comentariu pe acest blog, a fost scris de Angela Gramada. Ce-i drept, ea m-a ajutat enorm cu blogul...Acum am peste 125 de postari. Cea mai vizualizata postare, este "Ia neamule amenda" scrisa  pe data de 14.03.2011 si are 423 de vizualizari. La polul opus, cea mai slab vizualizata postare, este cea scrisa ieri, intitulata "Veche si buna: 3 Sud Est - Amintirile", cu 7 vizualizari. Media vizualizarilor este una constanta. In jur de 30-40 de vizualizari...Ce-i drept, blogul a crescut si el. Daca scriu pe google : blogul abecedarul, sau blogul abecedar,  sau veche si buna, primul link gasit de cei de la google, este legat de blogul meu. O fi bine ? Acum ca am scris despre blog, sa va spun si despre mine. Cea mai mare realizare din acest an, e viata pe care o am..Da, am scris bine: VIATA ! Am trecut prin cele mai dificile momente din viata si pur si simplu nu vroiam sa mai traiesc. Cei drept am avut prieteni, care m-au tras inapoi si m-au adus pe linia de plutire. De acolo a tinut doar de mine, daca vroiam sa raman la suprafata sau nu. Se stiu ei care. Multumiri deosebite i le transmit Monica Corchez...Va multumesc tuturor.. Asta a fost realizarea. Alta chiar nu mai conteaza !
               Ultima nenorocire pe capul meu s-a abatut aseara. in timp ce-mi plimbam linistit fesele prin Afi Palace Cotroceni cu Lorena, mi-am dat seama ca, nu mai am portofelul. Prin urmare am pierdut portofelul cu :acte, carti de vizita, bani, abonamente si alte chestii utile. Va dati seama ultimii mei bani din acest an, i-am pierdut. vorba aia. prost sa fi, noroc ca esti...:))
                Dezamagiri...  Poaaai, sunt multe si nu conteaza acum...Prin urmare  pasesc din acest an, sanatos, fericit, cu prieteni si cu incredere in anul care vine. Ce vreau sa fac in 2012 ? Pai cateva lucruri : m-am hotarat si o sa dau examenul auto, pentru  categoria B, voi incerca sa  iau un job part time , pentru a ma muta, si iar ce-mi doresc din tot sufletul este sa petrec macar doua zile la Chisinau. Doar cine ajunge acolo, intelege ce inseamna acel oras.Cu toate ca nu vreau inca un job, ca imi place mult ceea ce fac la filiala sector 6 a Crucii Rosii, dar trebuie. Am spus-o si mai demult. Prefer sa fiu obosit fizic, decat psihic. Si poate voi gasi si eu persoana petrivita pentru mine. Vreau sa fie un an bun daca se poate...Daca o sa fie un an prost, vreau macar sa nu fie mai prost ca 2011. Vom trai si vom vedea...Prin urmare va doresc si voua, ce-mi doresc si mie..:) . Sanatate, fericire si tot ce e mai bun, din toate punctele de vedere...Va mai doresc sa aveti parte de liniste, pace, sa nu avem parte de calamitati, boli si razboaie. Multumesc perietenilor. Multumesc tuturor celor ce m-au suportat cel putin 365 de zile.
                    Sergiu Anton, va multumeste pentru prezenta voastra pe blog, si va doreste numai bine. LA MULTI ANI !

ps : Petrecerea dintre ani o voi face in clubul BlueNight, din regie...!




vineri, 30 decembrie 2011

Veche si buna : - 3 Sud Est - Amintirile

Melodia asta in anul 1999 a fost cel mai mare hit. A stat in top, aproximativ un an. Tin minte ca eram in clasa a-VII-a si cand am terminat clasa a-VIII-a, respectiv generala, inca se mai asculta. Auditie placuta ! :)


miercuri, 28 decembrie 2011

Ziua curiozitatii : - Cum ne vedeau americanii in anii '40

           In anul 1941 agentia guvernamentala americana insarcinata cu propaganda ( Office of war Information ) o angajeaza pe antropologul Ruth Benedict sa scrie un studiu despre cultura si comportamentul romanilor.
           Studiul sustine ca romanii sunt, in primul rand, preocupati cu crearea imaginii de sine si analizeaza modul in care acestia concep formarea unei identitati in contextul social.
           Conform concluziilor cercetatoarei, romanii se bucurau din plin de viata, iar oportunismul si agresivitatea erau considerate "arme" pe care orice individ le putea utiliza impotriva celor care ii indrageau fericirea.
           Romanii erau prezentati ca avand o dorinta arzatoare de a se imbogati cu orice chip si prin mijloace cat mai simple. Pasiunea lor pentru jocurile de noroc, o potentiala sursa de imbogatire, este consemnata si ea de catre antropolog.

           Fara a veni sa viziteze Romania, Ruth Benedict, unul dintre cei mai mari antropologi ai tuturor timpurilor, eleva a lui Franz Boas ( supranumit si "parintele antropologiei"), scrie un studiu stintific, pe baza unor interviuri cu personalitati romanesti, studiu pe care il va finaliza in noiembrie 1943.
           In cele 65 de pagini in care a scris despre romani, Benedict a trebuit sa prezinte comportamentul si atitudinea pe care o acestia o au in privinta razboiului. De asemenea, guvernul american dorea sa stie modul in care ar putea face propaganda contra trupelor  inamice, dar si felul in care ar putea imbunatati legatura dintre trupele americane si populatia civila aliata sau inamica.
           Lucrarea incepe cu o scurta trecere in revista a istoriei romanilor. Autoarea spune ca, desi din cele mai vechi timpuri populatiile de pe teritoriul actualei Romanii, au fost exploatate pe rand, mai intai de Imperiul Roman, apoi de cel Otoman, fortati la munca agricola de grecii care au primit pamant de la stat si cuceriti de Imperiul Hasburgic, romanii au reusit sa isi creeze o identitate istorica nationala. Desi lucrarea ROMANIAN CULTURE And BEHAVIOR a fost terminata in 1943, ea a fost tiparita mult mai tarziu, in Romania, fiind tradusa abia in anii 2000..
           EU cred ca romanii de azi, nu se  deosebesc de romanii din anii '40, cu mult. Si acum romanii viseaza la o imbogatire peste noapte...si nu mai zic de romancele noastre drage care pompeaza un car de bani in produse de infrumusetare, de intretinere si in haine. Cautati cartea, cumparati-o si citit-o. Merita...

  
Ruth Benedict (1887-1948)                                                                                                                                                          


sâmbătă, 24 decembrie 2011

Cum sa NU fie Craciunul ! !

Salutare. oameni buni ! Acum o sa scriu cateva randuri, legate de Craciun, asa cum vreau eu sa NU fie...Poate o sa-mi dati dreptate, poate nu, dar asta e ceea ce simt, ceea ce cred. Va doresc sa aveti parte de un Craciun linistit, alaturi de cei dragi...

   - Craciunul NU inseamna cadouri, daca asta inseamna nervi
   - Craciunul NU inseamna imbulzeala, ci mai degraba retragere
   - Craciunul NU este goana irezistibila de a fi in rand cu lumea, care pune bucate pe masa, ca asa este traditia
   - Craciunul NU e traditie, nu e ghiftuiala, NU e napustire asupra mancarii dupa ce ai postit
   - Craciunul NU e razboi in trafic, pentru familie
   - Craciunul NU e familie, daca familia zbarnaie de tensiuni nerostite
   - Craciunul NU e Mos Craciun in alb si rosu (Mos Craciun nu avea costum - costumul de alb si rosu, l-au inventat cei de la Coca-Cola)
   - Craciunul NU e colind, cantat la ore aiurea
   - Craciunul NU e o perioada in care ne deschidem inima ca sa intre lumina sfanta. De ce ar fi inchisa in restul anului ?
   - Craciunul NU e reamintirea valorilor morale lipsa
   - Craciunul NU e program special la televizor, si nici zambet fals, NU e Craciunul
   - Craciunul NU e prilej de regret
   - Craciunul NU e bradul pe care te-ai luptat sa il aduci acasa ca un erou...
   - Craciunul NU e lupta
    Craciunul e altceva. Craciunul este momentul in care s-a schimbat totul.Craciunul e momentul in care am gasit speranta prin iubire. De fapt Craciunul nu e nici macar ce am scris aici. Nu exista o definite completa si reala a Craciunului. Nu poti scrie despre Craciun in mijlocul...omenirii moarte...Mi-e scarba de tot ce vad...Poate trebuia sa scriu altfel.Poate nici nu trebuia sa scriu...Iar o sa primesc sute de mesaje, pe telefonul mobil,  care mai de care deosebite. Au cuvinte mari in ele...Pentru ce ? De ce ? Sunt curios ce spuneti voi...Chiar vreau sa vad gandurile voastre, asezate aici...Dragii mei, fiti voi insiva. Deabea atunci o sa simtiti cu adevarat, speranta de Craciun...Toate cele bune...

vineri, 23 decembrie 2011

Veche si buna : - Mos Craciun !

Salutare stimati cititori ai blogului. Dupa o saptamana in care am dat din buric sau fese pe melodia celor de la L.A., astazi ne vom aminti, un cantec de Craciun, in limba romana. Mos Craciun. Sunt sigur ca unii din noi, nu mai stim toare versurile. Acultati-l ! E asa dragut si va aduce aminte de perioada in care mergeati la colindat...Of ce mai vremuri...
Prin urmare, eu  va doresc sarbatori fericite, altaturi de cei  DRAGI ! Auditie placuta !

miercuri, 21 decembrie 2011

Ziua curiozitatii : Cele mai ciudate razboaie !

Dupa cum stiti, lumea e plina de ciudatenii si de obicei, certurile intre prieteni pleaca de la chestii marunte. De la nimicuri.Cam asa si la mine. Sau la tine...In fine. Trecem peste si ne uitam putin peste umar in cartile de istorie ale lumii. Stim ca cele mai multe razboaie au fost pentru : asuprire, glorie, eliberare, etc... Acum o sa vedem cateva date, legate de  cele mai ciudate razboaie, care au fost vreodata...


1. Paraguay vs. ceilalti

 Presedintele Paraguay-ului, Francisco Solano Lopez, era un fan infocat al lui Napoleon Bonaparte. Ii placea sa se creada un tactician talentat si un comandant imbatabil, dar ii lipsea un singur lucru: un razboi. Asa ca pentru a solutiona problema, in anul 1864 declara razboi celor trei vecini ai tarii : Argentina, Brazilia si Uruguay. Rezultatul ? Paraguay aproape ca a disparut de pe harta. Se estimeaza ca 90% din populatia masculina a murit  in timpul razboiului din cauza ranilor, bolilor sau foametei. Acesta a fost probabil unul din cele mai zadarnice razboaie purtate vreodata, pentru ca Lopez nu avea niciun motiv sa-si provoace vecini..

2. Razboiul cainelui

In 1925 Grecia si Bulgaria nu erau deloc prietene. Se luptasera una impotriva celeilalte in primul razboi mondial si  ranile inca nu se vindecasera. Tensiunile se mentineau de-a lungul granitelor, in special in regiunea denumita Petrich. Punctul culminant a fost atins pe 22 octombrie 1925, cand un soldat grec a alergat dupa cainele sau in frontiera bulgara si a fost impuscat. Grecia promite razbunare si chiar in ziua urmatoare  invadeaza Petrich. Elimina rapid fortele bulgare, dar grecii sunt opriti de Liga Natiunilor, care ii sanctioneaza si le ordona sa paraseasca imediat zona. 10 zile mai tarziu, Grecia isi retrage fortele si plateste Bulgariei despagubiri de 45.000 de lire sterline.

3. Razboiul porcului

Un razboi britanico-american a inceput in momentul in care un infanterist britanic a impuscat un porc pe sol american. Rezervistii din regiune au ripostat prin adunarea la granita in asteptarea unei miscari britanice. Intr-un final britanicii si-au cerut scuze si razboiul s-a incheiat cu o victima singulara : porcul.

4. Raboiul fotbalului

Unele raboaie incep cu un atac-surpriza, altele cu un masacru, dar acesta a inceput cu un meci de fotbal intre El Salvador si Honduras. El Salvador a pierdut si tensiunile au crescut constant pana pe 14 iunie, cand Honduras este atacat. Surprinsa de violentele iscate, Organizatia Statelor Americane a lansat o chemare la incetarea ostilitatilor, concretizata pe 20 iunie,  la 100 de ore de la primele focuri.

N-are nici cea mai mica legatura cu aceste razboaie ciudate, dar stiati ca razboiul de 100 de ani, a durat fix 116 !?

luni, 19 decembrie 2011

Melodia saptamani : Hara - Vine mosu'


 Ziua buna sa aveti, oameni buni. De astazi suntem in ultima suta de metri, garduri pana la sarbatoarea Sf. Craciun...Am luat-o razna stand pe facebook, unde 99% din utilizatori, dau share la melodii straine, legate de Craciun. Astaz,i din nou, voi incerca sa rup acea bariera si va voi da spre ascultare o melodie legata de Craciun, dar pur romaneasca. NU, nu este Hrusca, dar melodia este una vesela, care te bine dispune.

 P.S. - Sa nu uitam ca in aceste zile se comemoreaza si mortii de la Revolutia Romana din 1989...Eroii nu mor niciodata...
 Va doresc sa aveti o saptamana buna, fara rautati si fara suparari...Pana data viitoare va pup : apasat si dulce...:D

sâmbătă, 17 decembrie 2011

A murit Cesaria Evora

Cesaria Evora, a murit sambata, 17 decembrie, in orasul Sao Vicente, din tara ei natala, Republica Capului Verde. A murit la varsta de 70 de ani.
A fost numita "Diva desculta", deoarece in decursul multor ani, la fiecare concert era desculta. Isi arata respectul si solidaritatea, fata de poporul ei, sarac...

"Diva desculta a vizitat si Romania de cateva ori, iar ultimul concert al ei, a fost cel de la Paris, in acest an, pe 27 aprilie. Cei care au gustat muzica buna, o vor regreta...Garantez ca si muzica ei, va ramane placuta urechilor noastre, pururea,  ca si cea a lui Michael Jackson...
 Puteti urmari o inregistrare live, a melodiei Besame Mucho,  de la concertul din Paris avut loc in anul 2002 !
Trebuie sa intelegem, ca oamenii vin si pleaca. Ramane nemuritor, doar lucrul facut cu daruire si pasiune !


P.S. - Traiti clipa !

vineri, 16 decembrie 2011

Muuu E, Poteras...


Oameni buni, dupa cum bine vedeti, REABILITAREA TERMICA A BLOCURILOR DIN SECTORUL 6, se va face gratuit. Dupa ani de zile, Primaria Sectorului 6, copiaza dupa primariile sectoarelor 1 si 2. Poteras, a "gasit" FONDURILE necesare tocmai acum, cu un an inainte de alegerile care vor avea loc anul viitor. El promite dupa cum a afirmat in emisiunea 'Bucuresti, misiune posibila', difuzata pe postul de radio Bucuresti Fm, ca pana in anul 2015, va finaliza reabilitarea termica a cel putin 270 de blocuri. Iata ce a scris el, pe pagina personala de facebook : "S-au aprobat toate proiectele intrate pe ordinea de zi de la Ședința de Consiliu din seara aceasta! Astfel, reabilitarea termică se va efectua gratuit pentru locatari, costurile fiind preluate integral de administraţia locală a Sectorului 6. Doresc continuarea acestui proiect până la finalizarea tuturor blocurilor din sector, iar prioritatea noastră rămâne aceea de atragere şi absorbţie a fondurilor nerambursabile.
Cine il mai crede pe vacarul asta ? Pe ciorditorul asta, legal al sectorului 6 ? Sa nu uitam ca anul acesta Primaria Sectorului 6, a primit cele mai multe fonduri de la Ministerul Turismului si Dezvoltarii, pentru reabilitarea termica. Sa nu uitam ca la acel minister, se afla o blonda imbracata in portocaliu, ca si acest mascarici, care conduce sectorul 6. Nu vreau sa uitati ca printre primele blocuri izolate termic, a fost si blocul in care locuieste  dansul, situat pe strada Vintila Mihailesc (Crangasi). Muie POOTERAS, pentru ca oamenii nu te mai vor...! ! Noi nu te mai vrem...!Cel putin eu , nu-l mai vreau !  Cum s-a folosit el de noi, asa ne vom folosi si noi de el ! Nu vi se pare corect ? Iata dovada ca se vor reabilita blocurile gratuit. Pe profilul de facebook, al lui Cristian Poteras, a postat rezultatul voturilor din Consiliul Local al Primariei Sector 6. Nu am putut sa copiez fisierul legat de sedinta Consiliului Local, care se afla pe site-ul www.primarie6.ro . O seara faina in continuare. Va pup dulce si-apasat !



Veche si buna : LA - Ochii tai

Ca tot apare Liviu Varciu acum la telelevizor, mai des decat prezentatorul de meteo,  am decis sa incep prima postare legate de MUZICA VECHE SI BUNA, cu L.A. Auditite placuta, si trairi de amintiri minunate...




miercuri, 14 decembrie 2011

Istoria Podului Grant !

A fost una dintre emblemele Bucureştiului în perioada interbelică. Dat în folosinţă în urmă cu 102 ani, mai exact în 1909, Podul Grant a suferit de-a lungul vremii o serie de modificări considerabile. Din vechea construcţie a rămas în picioare un zid ce se încăpăţânează să reziste trecerii timpului. 
                                                 (Zidul ramas, care sustinea vechiul pod)



Aşa cum reiese din cartea “Construcţii pentru transporturi în România 1881-1981″ (autori D. Iordănescu şi C. Georgescu), în 1909, când a fost dat în folosinţă, podul avea structură metalică.  Ulterior, în anii 1933, 1939 şi 1967, a suferit mai multe modificări pentru a se lărgi partea carosabilă. Construcţia era atât de populară în Capitală încât, în 1959, i s-a compus o melodie, celebră până prin 1970, cântată de Gică Petrescu şi de formaţia Trio Grigoriu. De altfel, structura a servit și ca platou de filmare pentru filmele lui Sergiu Nicolaescu. O întreagă scena pentru filmul “Revanșa” a fost filmată pe podul din Cartierul Giulești.

                                           

Odată cu trecerea timpului, bătrânul pod Grant a devenit nesatisfăcător pentru cerinţele traficului rutier din ce în ce mai intens. Astfel, în anul 1979, a început construirea noului pod Grant, lucrare care a fost dată integral în folosinţă în anul 1982.Numele podului provine de la un englez, Effingham Grant, sosit în Ţara Românească la începutul secolului al XIX-lea, ca secretar al Consulatului Britanic la Bucureşti.

                                            (podul Grant in anul 1965)

În 1850, el s-a căsătorit cu Zoe Racoviţă, nepoata Zincăi Golescu. Fiul acestuia, inginerul Robert E. Grant, s-a însurat, în 1885, cu Zoe, cea mai mare fiică a boierului Ion Bălăceanu. Urmaşii lor au parcelat şi au vândut terenuri de construcţie situate între şoseaua Crângaşi şi Manufactura Belvedere. Astfel, aici a luat naştere cartierul Grant. În 1909, podul preia numele cartierului pe care-l deservea.
                                                   (Podul Grant cel vechi, dar si cel nou, in anul 1979)




                                               Podul Grant in anul 2011

In anul 1983 se realizeaza prima linie de tramvai pe Podul Grant si se introduce vagonul cu doua posturi de comanda si usi pe ambele parti

Aici puteti vedea  filmul Revansa. La minutul 24:16  pana la 26:43 sunt secventele filmate,  pe vechiul pod, cel metalic.

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Ce incepe bine se termina prost, iar tot ce-ncepe prost, se termina si mai prost !

Salutare oameni buni. Dupa cum vedeti titlul postarii, cam asa s-a petrecut saptamana care aproape ca s-a terminat...Ce incepe bine se termina prost, iar tot ce-ncepe prost, se termina si mai prost ! Simplu...Iata de ce...Am avut o saptamana cu tot felul de peripetii mai mult, sau mai  putin importante, dar una m-a facut sa spun : Traieste clipa. Mama a avut ceva probleme de sanatate . "Nimic grav", tinand cont ca a fost dusa la spital cu ambulanta, deoarece avea tensiuna 24 cu.....  Ambulantierii au stat 45 de minute acasa, sa urmareasca  tensiunea daca o sa scada sau nu, dupa ce i-au administrat ceva medicamente. Nimic. Dupa 45 de minute au hotarat sa o duca la spital pentru anumite anallize amanuntite. M-am speriat cand am primit un telefon si mi s-a spus : "nu e nimic grav". Asta a fost o vrajeala sa nu ma sperii. Din fericire sau nefericire, mai stiu si eu cateva chestiuni legate d eprimul ajutor, tensiune, etc... Am avut cursul de prim ajutor absolvit.. Bineinteles ca m-am socat, ca de dimineata nu avea absolut nimic, iar dupa  cateva ore, primesc telefon ca e deja la spital..Putea sa faca lejer o comotie crebrala, sa ramana paralizata pe viata... De aceea, va spun sdin nou. : TRAITI CLIPA, macar acum cat sunteti tineri si mai puteti. Trecand peste asta, cateaua din fata blocului, Capsunica (Muher), a fost lovita de o masina si  avea probleme grave. De aceea, a fost eutanasiata. Pacat de puii aia, care sunt asa frumosi.. Si SOC !  Azi de dimineata era sa fac INFARCT ! Cum credeti ca m-am trezit ? Speriat. S-au apucat astia sa reabiliteze termic blocul si acum izoleaza apartamentele de la parter, pe dedesubt..Adica placeaza tavanul de la subsol.Va dati seama, ne izoleaza astia si in cur...M-a trezit mare zgomot de la o ditamai bormasina, tocmai cand se crapa de ziua.Voi intelegeti ? Atunci cand se crapa de ziua  !..Off...Fute-i-iar dracu' sa-i futa de siiliticii pulii.
PS     -  Nu suna IRESPONSABIL la 112, un poate avea nevoie de ajutor !
PS1   - Daca stati la curte sau la bloc, si vreti un caine, avem noi. Sunt cativa pui, geniali...
PS2   - De saptaman viitoare schim iar ceva legat  de postari. LUNI o sa avem : Melodia saptamanii, MIERCURI o sa avem : Ziua curiozitatii, iar VINERI  o sa avem : Veche si buna.


joi, 8 decembrie 2011

Joia curiozitatii - Drepturile fundamentale ale omului

.
La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat și a proclamat Declarația Universală a Drepturilor Omului. Prin acest act istoric, Ansamblul a cerut tuturor țărilor membre să publice textul Declarației, ca după aceea să fie "distribuit, expus, citit și comentat în școli și alte instituții de învățământ, fără deosebiri dependente de condiția politică a țărilor sau teritoriilor". Anul acesta se implinesc 63 de ani de la Declaratia Universala a Drepturilor Omului si de atunci in fiecare an pe 10 Decembrie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Drepturilor Omului.

Articolul 1

Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune și conștiință și trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității.

Articolul 2

1. Fiecare om se poate prevala de toate drepturile și libertățile proclamate în prezenta Declarație fără nici un fel de deosebire ca, de pildă, deosebirea de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau orice altă opinie, de origine națională sau socială, avere, naștere sau orice alte împrejurări.
2. În afară de aceasta, nu se va face nici o deosebire după statutul politic, juridic sau internațional al țării sau al teritoriului de care ține o persoană, fie că această țară sau teritoriu sunt independente, sub tutelă, neautonome sau supuse vreunei alte limitări a suveranității.

Articolul 3

Orice ființă umană are dreptul la viață, la libertate și la securitatea persoanei sale.

Articolul 4

Nimeni nu va fi ținut în sclavie, nici în servitute; sclavajul și comerțul cu sclavi sunt interzise sub toate formele lor.

Articolul 5

Nimeni nu va fi supus la torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante.

Articolul 6

Fiecare om are dreptul să i se recunoască pretutindeni personalitatea juridică.

Articolul 7

Toți oamenii sunt egali în fața legii și au, fără nici o deosebire, dreptul la o egală protecție a legii. Toți oamenii au dreptul la o protecție egală împotriva oricărei discriminări care ar viola prezenta Declarație și împotriva oricărei provocări la o asemenea discriminare.

Articolul 8

Orice persoana are dreptul la satisfacția efectivă din partea instanțelor juridice naționale competente împotriva actelor care violează drepturile fundamentale ce-i sunt recunoscute prin constituție sau lege.

Articolul 9

Nimeni nu trebuie să fie arestat, deținut sau exilat în mod arbitrar.

Articolul 10

Orice persoană are dreptul în deplină egalitate de a fi audiată în mod echitabil și public de către un tribunal independent și imparțial care va hotărî fie asupra drepturilor și obligațiilor sale, fie asupra temeiniciei oricărei acuzări în materie penală îndreptată împotriva sa.

Articolul 11

1. Orice persoană acuzată de comiterea unui act cu caracter penal are dreptul să fie presupusă nevinovată până când vinovăția sa va fi stabilită în mod legal în cursul unui proces public in care i-au fost asigurate toate garanțiile necesare apărării sale.
2. Nimeni nu va fi condamnat pentru acțiuni sau omisiuni care nu-i constituiau, în momentul când au fost comise, un act cu caracter penal conform dreptului internațional sau național. De asemenea, nu se va aplica nici o pedeapsă mai grea decât aceea care era aplicabilă în momentul când a fost săvârșit actul cu caracter penal.

Articolul 12

Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare în viața sa personală, în familia sa, în domiciliul lui sau în corespondența sa, nici la atingeri aduse onoarei și reputației sale. Orice persoană are dreptul la protecția legii împotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri.

Articolul 13

1. Orice persoană are dreptul de a circula în mod liber și de a-și alege reședința în interiorul granițelor unui stat.
2. Orice persoană are dreptul de a părăsi orice țară, inclusiv a sa, și de a reveni în țara sa.

Articolul 14

1. În caz de persecuție, orice persoană are dreptul de a căuta azil și de a beneficia de azil în alte țări.
2. Acest drept nu poate fi invocat în caz de urmărire ce rezultă în mod real dintr-o crimă de drept comun sau din acțiuni contrare scopurilor și principiilor Organizației Națiunilor Unite.

Articolul 15

1. Orice persoană are dreptul la o cetățenie.

2. Nimeni nu poate fi lipsit în mod arbitrar de cetățenia sa sau de dreptul de a-și schimba cetățenia.

Articolul 16

1. Cu începere de la împlinirea vârstei legale, bărbătul și femeia, fără nici o restricție în ce privește rasa, naționalitatea sau religia, au dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie. Ei au drepturi egale la contractarea căsătoriei, în decursul căsătoriei și la desfacerea ei.
2. Căsătoria nu poate fi încheiată decât cu consimțământul liber și deplin al viiitorilor soți.
3. Familia constituie elementul natural și fundamental al societății și are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului.

Articolul 17

1. Orice persoană are dreptul la proprietate, atât singură, cât și în asociație cu alții.
2. Nimeni nu poate fi lipsit în mod arbitrar de proprietatea sa.

Articolul 18

Orice om are dreptul la libertatea gândirii, de conștiintă și religie; acest drept include libertatea de a-și schimba religia sau convingerea, precum și libertatea de a-și manifesta religia sau convingerea, singur sau împreună cu alții, atât în mod public, cât și privat, prin învățătură, practici religioase, cult și îndeplinirea riturilor.

Articolul 19

Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat.

Articolul 20

1. Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire și de asociere pașnică.
2. Nimeni nu poate fi silit să făcă parte dintr-o asociație.

Articolul 21

1. Orice persoană are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale țării sale, fie direct, fie prin reprezentanți liber aleși.
2. Orice persoană are dreptul de acces egal la funcțiile publice din țara sa.
3. Voința poporului trebuie să constituie baza puterii de stat; această voință trebuie să fie exprimată prin alegeri nefalsificate, care să aibă loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal și exprimat prin vot secret sau urmând o procedură echivalentă care să asigure libertatea votului.

Articolul 22

Orice persoană, în calitatea sa de membru al societății, are dreptul la securitatea socială; ea este îndreptățită ca prin efortul național și colaborarea internațională, ținându-se seama de organizarea și resursele fiecărei țări, să obțină realizarea drepturilor economice, sociale și culturale indispensabile pentru demnitatea sa și libera dezvoltare a personalității sale.

Articolul 23

1. Orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a muncii sale, la condiții echitabile și satisfăcătoare de muncă, precum și la ocrotirea împotriva șomajului.
2. Toți oamenii, fără nici o discriminare, au dreptul la salariu egal pentru muncă egală.
3. Orice om care muncește are dreptul la o retribuire echitabilă și satisfăcătoare care să-i asigure atât lui, cât și familiei sale, o existență conformă cu demnitatea umană și completată, la nevoie, prin alte mijloace de protecție socială.
4. Orice persoană are dreptul de a întemeia sindicate și de a se afilia la sindicate pentru apărarea intereselelor sale .

Articolul 24

Orice persoană are dreptul la odihnă și recreație, inclusiv la o limitare rezonabilă a zilei de muncă și la concedii periodice plătite.

Articolul 25

1. Orice om are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea și bunăstarea lui și familiei sale, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare; el are dreptul la asigurare în caz de șomaj, boală, invaliditate, văduvie, bătrânețe sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistență, în urma unor împrejurări independente de voința sa.
2. Mama și copilul au dreptul la ajutor și ocrotire deosebite. Toți copiii, fie că sunt născuți în cadrul căsătorii sau în afara acesteia, se bucură de aceeași protecție socială.

Articolul 26

1. Orice persoană are dreptul la învățătură. Invățământul trebuie să fie gratuit, cel puțin în ceea ce privește invățământul elementar și general. Invățământul elementar trebuie să fie obligatoriu. Invățământul tehnic și profesional trebuie să fie la îndemâna tuturor, iar învățământul superior trebuie să fie de asemenea egal, accesibil tuturora, pe bază de merit.
2. Învățământul trebuie să urmărească dezvoltarea deplină a personalității umane și întărirea respectului față de drepturile omului și libertățile fundamentale. El trebuie să promoveze înțelegerea, toleranța, prietenia între toate popoarele și toate grupurile rasiale sau religioase, precum și dezvoltarea activității Organizației Națiunilor Unite pentru menținerea păcii.
3. Părinții au dreptul de prioritate în alegerea felului de învățământ pentru copiii lor minori.

Articolul 27

1. Orice persoană are dreptul de a lua parte în mod liber la viața culturală a colectivității, de a se bucura de arte și de a participa la progresul științific și la binefacerile lui.
2. Fiecare om are dreptul la ocrotirea intereselor morale și materiale care decurg din orice lucrare științifică, literară sau artistică al cărei autor este.

Articolul 28

Orice persoană are dreptul la o orânduire socială și internațională în care drepturile și libertățile expuse în prezenta Declarație pot fi pe deplin înfăptuite.

Articolul 29

1. Orice persoană are îndatoriri față de colectivitate, deoarece numai în cadrul acesteia este posibilă dezvoltarea liberă și deplină a personalității sale.
2. În exercitarea drepturilor și libertăților sale, fiecare om nu este supus decât numai îngrădirilor stabilite prin lege, exclusiv în scopul de a asigura cuvenita recunoaștere și respectare a drepturilor și libertăților altora și ca să fie satisfăcute justele cerințe ale moralei, ordinii publice și bunăstării generale într-o societate democratică.
3. Aceste drepturi și libertăți nu vor putea fi în nici un caz exercitate contrar scopurilor și principiilor Organizației Națiunilor Unite.

Articolul 30

Nici o dispoziție a prezentei Declarații nu poate fi interpretată ca implicând pentru vreun stat, grupare sau persoană dreptul de a se deda la vreo activitate sau de a săvârși vreun act îndreptat spre desființarea unor drepturi sau libertăți enunțate în prezenta Declarație.

joi, 1 decembrie 2011

Joia curiozitatii - Obiectiv BASARABIA !

 La multi ani, Romania, la multi ani romani, de pretutindeni ! Astazi este 1 Decemebrie, Ziua Nationala a Romaniei si totodata a romanilor de pretutindeni ! Tot astazi, fiind joi, aici trebie sa scriu cum v-am obisnuit, despre o curiozitate ! Asta voi scrie despre Romania si Basarabia.... 
Stiati ca : 
- Basarabia este parte a spatiului locuit dintotdeauna de romani.
- Circa 3 milioane de romani din Republica Moldova sunt separati de noi, ca urmare a ocupatiei sovietice. Aceasta nedreptate trebuie reparata...!
- Multe dintre urmele lui Stefan Cel Mare pot fi gasite peste Prut, in cetati si manastiri, dovezi ale identitatii neamului nostru.
- Sute de mii de ostasi romani si-au dat viata pentru unitatea, libertatea si integritatea spatiului romanesc. A ascunde aceasta realitate ar insemna sa ne mintim pe noi insine.
-cPentru simplul fapt ca erau romani si pentru ca si-au dorit sa ramana ai Romaniei, basarabenii au fost deportati, infometati, inchisi, torturati, ucisi, o treime din populatia  basarabiei fiind exterminata de Stalin. In pofida acestui fapt, dorinta de reuniune cu Patria-Mama a ramas in mintile si inimele multora dintre basarabeni.
- Zecile de mii de tineri curajosi care au scandat lozinci pentru unire  ai au arborat tricolorul romanesc in aprilie 2009, la Chisinau, reprezinta o generatie care nu mai tolereaza sa-i fie calcata in picioare identitatea romaneasca.
- Realizarea unificarii celor  doua state romanesti va insemna restaurarea unitatii de limba, etnie, religie, cultura.
- Numroasele personalitati culturale, stiintifice si politice ale Romaniei, sunt originare din Basarabia: scriitorii Alecu Russo, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexei Mateeevici,  Constantin  Stere, Paul Goma, Grigore Vieru, Adrian Paunescu, maresalul Alexandru Averescu, lingvistul Eugen Coseriu, actorii Colea Rautu, Iurie Darie, Stela Popescu si multi altii.
- O Romanie  reintregita ar fi mai diversa socio-cultural prin contactul cu mai multe comunitati etnice. In acelasi timp partidele politice  mentinute pe criterii etnice siar pierde din influenta, procentul minoritatii maghiare, scazand considerabil, iar a ccelei ruse, nedepasind 1% din totalul populatiei de 25 de milioane de locuitori.
- Oamenii de stiinta sustin ca marimea populatiei si a teriotoriului sunt cele mai importante caracteristici care influenteaza potentialul unei tari pe termen lung. Prin unificarea cu republica Moldova, Romania ar castiga la capitole precum forta de munca, investittii, industrie textila si alimentara, surafata agricola si potential turistic.
- Un stat mai mare este unul mai puternic din punct de vedere politic si economic. Dupa unificare, importanta Romaniei pe plan european si mondial creste substantial.
Mai stiu si cred ca Romania esti tu, sunt eu, suntem noi, si totul incepe cu atitudinea noastra fata de noi insine si fata de visul ce ni-l dorim implinit.