miercuri, 18 aprilie 2012

Ziua curiozitatii : APACA - De ieri pana azi !

APACA, abreviere pe care cu totii o credem ca o stim, inseamna de fapt Atelierele de Productie Armament si Confectiuni ale Armatei(A.P.A.C.A)
.
Imobilul APACA a fost desenat de un colectiv de arhitecţi din care au făcut parte M. Alifanti, H. Stern, A. Damian, G. Pavlu, I. Şerban, I. Ghica-Budesti, V. Krohmalnic. Proiectul de rezistenţă/beton a fost realizat şi coordonat de către echipele conduse de inginerii Emil Prager, Tiberiu Eremia, Emil Calmanovici. Prima aripă a clădirii APACA şi cantina/sala de festivităţi au fost realizate într-un timp record de 97 de zile, de către muncitori calificaţi şi brigadieri UTM-işti, lucrând în trei schimburi, fiind inaugurată la 1 mai 1948. Ulterior a fost construită cea de-a doua aripă. În anii 1980 imobilul a fost alterat prin adăugarea mai multor corpuri suplimentare, care au deteriorat imaginea monumentală a ansamblului.
 Pe Dealul Cotrocenilor a fost eidicata fabrica cunoscuta sub numele de  APACA. Aceasta a fost construita exact in locul in care in perioada interbelica a existat aici pentru o vreme "Pirotehnia Armatei", pentru  ca mai tarziu sa functioneze acolo "Atelierele de Productie Armament si Confectiuni ale Armatei", unde se produceau uniforme pentru militari. Denumirea de APACA s-a pastrat, desi in paralel i s-a spus pentru o vreme fabrica de confectii "Gheorghe Gheorghiu-Dej"
                La inceput, fabrica s-a situat pe Bulevardul regele Alexandru nr. 7, iar in vremea comunistilor adresa a fost Bulevardul Armata poporului nr. 7. Acum APACA este situata pe bulevardul Iuliu Maniu nr. 7 In zona aveti statia de metrou Politehnica si nenumarate mijloace de tranport in comun :61, 61, 69, 105, 139, 236 si 336..Langa APACA aveti molul AFI PALCE COTROCENI.
Acum  o sa pun cateva poze din ziarele acelor vremuri : Universul, Timpul...







4 comentarii: