luni, 7 decembrie 2009

Fara titlu

Totul a inceput cu mult timp in urma, cand inca nu intelegeam cand ma uitam la rubrica Meteo de la TVR, cand spunea ca in Molodova va fi vreme buna, dar eu pe harta Romaniei care o aveam in casa, nu gaseam orasul Chisinau. Gaseam doar Iasi, Suceava, Botosani...Pur si simplu nu intelegeam. Am inceput sa inteleg cate putin cand parintii mi-au mai povestit din ce-si mai aduceau ei aminte..."sunt fratii nostrii" spunea tata... cand am descoperit Istoria Romanilor, la scoala incetul cu incetul am aflat ca am frati romani si multi in alta tara : Republica Molodova. Varsta a mai crescut si inscris in grupul de actiune NOII GOLANI, am hotarat sa merg pe data de 27 Martie pe teriroriu romanesc, dar trecand o granita...Vroiam sa fiu si eu la Chisinau cu ocazia Implinirii a 91 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu Tara Romaneasca. Din pacate drumul mi-a fost curmat tocmai la granita, cand granicerii aveau ordine stricte pentru romanii din stanga Prutului. NU Intra. Tin minte perfect acele zile... .

Emotiile pe care le aveam atunci cand in autocar se zvonea ca cei care au pasaport de culoare rosie nu intra pe teritoriul fratilor moldoveni...La granita ne-au dat jos din autocar si ne-au pus cateva intrebari la care am ramas socati, cum ar fi : "Nu aveti un document aupra dumneavoastra care sa certifice ca nu suntetit purtator de HIV/ SIDA, sau ce numar poarta la pantof prietenul meu din Republica Moldova care ma insotea...Eu am fost refuzat ca nu aveam VALUTA, Vali ca nu avea acel certificat aberant care ni-l cerea...Am stat in vama cateva ore bune, pana cand granicerul moldovean ne-a dus PE JOS la linia care desparte romanii. De acolo granicerul roman ne-a luat si ne-a dat un loc de adapost sa nu inghetam de frig.Drumul meu pe care vroiam sa il fac la fratii de peste Prut, s-a terminat brusc exact la intrarea in celalalt stat romanesc.

Am fost demoralizat ca nu am putut si eu ajunge la acea mare sarbatoare...Timpul a trecut, au fost alegerile in R. Molodova, unde s-a decis si s-a schimbat guvernul...Acele mitinguri anticomuniste, acei agitatori care erau printre cei pasnici, au facut ca un miting linistit sa ajunga la batai, distrugeri si totodata la "faima" . In fiecare seara chiuleam , sau ma invoiam de la serviciu ca sa ajung si eu la Teatrul National din Bucuresti, unde se strangeau tinerii basarabeni veniti la studii la noi in tara unde scandau pentru libertate, alaturi de cei din Chisinau . Acolo l-am cunoscut si pe Tudor Cojocaru si multi altii. M-am bucurat cand am aflat ca presedinte interimar e un om simplu, PRO ROMAN. A venit si luna noiembrie si pregatirile pentru 1 Decembrie erau in toi . NOII GOLANI din toata lumea dar si studenti basarabeni, prin vot au hotarat sa sarbatorim Marea Unire a tuturor romanilor la CHISINAU. Aveam doua noduri in gat. Unul e ca nu aveam bani, iar celalalt ca vom sarbatori la Chisinau si iar nu am cum sa ajung. Am aflat ca pot merge la Chisinau si nu ma costa foarte mult, datorita lui Sergiu Brasoveanu care prin magia lui, trasnportul a fost gratuit.

Pe sfarsitul zilei de 30 noiembrie, de Sfantul Andrei, la clubul b52 din Bucuresti a avut loc lansarea cd-ului "UNITI SUB TRICOLOR" Dupa acel concert se facea imbarcarea spre CHISINAU. La club, am facut cunostinta cu ANGELA si am plecat grabiti spre autocar, unde la-m asteptat si pe EUGEN. M-am vazut plecat alaturi de ei spre Ploiesti, de unde luam, crema, studentii basarabeni de la Ploiesti. Sergiu Brasoveanu era indrumatorul lor..A venit cu cantece printate. Drumul a fost unul frumos, cu glume, bancuri si voie buna... .

Zorii zilei de 1 Decembrie, ne-au gasit la granita dintre romani. Inima deja incepea sa bata ca un accelerat .Aveam zeci si zeci de ganduri. Daca nu ma lasa sa trec, ce fac ? Bani nu avam foarte multi la mine, aproape deloc. Aveam numai ganduri pesimiste. Fata mea se mai limpezea cand mai facea o gluma pe seama mea Angela, sau Sergiu...M-am vazut ajuns la granita moldoveneasca...Emotiile erau nemaintalnite. Nici la bacalaureat nu le-am avut asa mari. Inima era in gat, Pulsul meu parca plutea. Au venit pasapoarte de la control. Cum a inchis usa soferul...am tipat : Sunt in EXTAZ ! Am reusit ! Ajung la fratii mei ! Ajung la CHISINAU ! Multe din tipetele mele au fos inauntrul meu, dar starea mea de euforie nu puteam sa o stapensc. La primul popas l-am sunat pe George sa ii spun : Am reusit, am trecut granita... . Imediat am luat locul ghidului in autocar sa pot vedea cat mai multe... .

Am vazut o zona curata, bogat impadurita. Ma vedeam in Roamnia, nu in Republica Moldova..Aceeasi problema din Romania, era si acolo : SARACIA . Casele saracacioase facute din clasicul pamant galben, paie si balegar, renumitul : CHIRPICI, dar si case cu o marime impunatoare. Parca erau decat doua clase sociale : saracii si bogatii. Un Robin Hood de exista, ce bine era....! Am ajuns in inima Republici Moldova, Chisinau. Un oras foarte mare cu bulevarde foarte late. Un oras dragut dar mai ales, curat. Am fost la toate festivitatile organizate acolo. la ora 12:00 am jucat HORA UNIRII in Piata Principatelor Unite. De acolo am fost liber (m-am ratacit de grup) pana la ora 15, unde trebuia sa fiu prezent langa Universitatea Pedagogica "ION CREANGA", sau cum stiam eu vis-a-vis KENTFORD ! M-a batut bine la cap Sergiu cu Kentfordul lui... .

De acolo am mers intr-un mars organizat pe trotuar tipand din toate incheieturile cantece patriotice, dar si indemnuni la UNIRE sau la alaturarea curiosilor...Marsul s-a terminat langa Arcul de Triumf, in Piata Marii Adunari Nationale. Am zabovit si acolo minute bune, alaturi de frati.....Am plecat in fata Teatrului de Opereta unde era pregatita "o scena" unde s-au cantat melodii patriotice. Sunt innebunit dupa corul de fete al Liceului Prometeu, care a cantat dumnezeiste... .

Mi-au placut toti artistii, dar ele pentru mine au fost crema...Aceasta zi minunata s-a terminat cu concertul de lansare al cd-ului "uniti sub tricolor". Eu le voi pastra recunostinta vesnica pentru felul in care mi-au suportat fitele,poftele dar si aerele de romanas din Bucuresti, Angelei Irinei dar si lui Sergiu Brasoveanu. Respectul meu pentru ei este nemarginit. Nu o sa uit cand Angela cu Irina s-au dus special la magazinul cu dulciuri sa-mi faca o bucurie. Mi-au cumparat ciocolata "BUCURIA". Am fost in extaz cand am devorat-o acolo, pe loc si fara rasuflare...Drumul spre Bucuresti nici nu ma mai intersesa. Dorinta mea a fost implinita. Sa fiu la Chisinau si sa ma bucur cu adevarat de 1 Decembrie....La intoarcere timpul stat in ambele vami a fost pierdut in zadar.La granita moloveneasca am stat cel mult o ora, iar la cea romana si mai mult. In total vreo 3 ceasuri...Aveam in mine o fericire nemarginita si nemaiintalnita. Va multumesc.

In finalul "scurtei" mele povestioare am un secret de spus : cele mai frumoae femei, sunt in Chisinau. Dati o fuga pana acolo si luati-va o draguta foc, mireasa... .

Eu v-am scris de-acasa, de la birou...Cum spunea si regretatul Grigore Vieru:

" Dulci frati de dincolo de Prut,
Va scriu cum pot si prea tarziu,
Mi-e dor de voi si va sarut."

P.S. - Eu nu stiam ce titlu sa pun acestei relatari, dar salvarea a venit de la Angela. Multam din nou...

Un comentariu: