marți, 13 septembrie 2011

Asta tine de ...

Asta tine de dragoste : a privi la om si a vedea in el o frumusete de nerapit, iar totodata a te ingrozi de ceea ce viata a facut din el, a savarsit asupra lui. Dragostea este tocmai extrema suferinta, durere pentru ca omul e nedesavarsit si totodata minunarea pentru ca el este atat de uluitor, irepetabil de frumos. Si iata, daca privesti macar odata la om in felul acesta, poti sa il indragesti in pofida a tot ce le sare in ochi altora.
Cat de des nu se intampla ca celui indragostit sa i se spuna : "ce ai gasit la el ? ce ai gasit la ea ? " - si omul da raspunsul absolut delirant : "dar nu vezi ce minunata este, ce frumos este ? ..." Si se dovedeste ca, da, asa si este, omul cu pricina e minunat, pentru ca cel care iubeste vede doar ranile. De lucrul acesta, iata, e foarte important sa nu uitam. Este extrem de important sa ne amintim ca dragostea este realista pana la capat, ca ea il cuprinde in intregime pe om si ca ea vedem ea este vazatoare, insa in loc sa osandeasca, in loc sa se lepede de om, ea plange pentru schilodirea lui si este gata sa isi dea viata pentru ca tot ce-i bolnav, tot ce-i stricat sa fie indreptat si tamaduit. Asta este ceea ce se numeste atitudinea " cu intreaga intelepciune" fata de om, acesta este adevaratul principiu al dragostei, cea dintai viziune serioasa.
Mitropolitul Antonie

3 comentarii:

  1. atat de adevarat..si de frumos in acelasi timp..cred ca omenirea are mare nevoie de dragoste..

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Mia. Asa este. De asta mi-am dat si eu seama, deabia acum...Cand am citit acele randuri..!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Sergiu, traiesc o bucurie de nedescris pentru ca citesti cartea si pentru ca postezi dine ea cele mai alese randuri si spre folosul altora!

    @ Toti cititorii tai, sa luam aminte si sa privim cu dragoste la fiecare om, trecand peste toate aparentele si etichetele puse tot de noi... de multe ori...

    RăspundețiȘtergere