marți, 23 februarie 2010

Am avut odata un vis...( partea I )

Salutare frati surori, maine sarbatorim DRAGOBETELE ! Daca voi tot vreti o zi speciala si nu in fiecare zi sa ii spuneti persoanei iubite ca o iubiti, faceti-o atunci maine, de DRAGOBETE, ziua iubirii sarbatorita la maximum...! ! !
....Am inceput sa scriu acest post, atunci cand la televizor, pe Realitatea tv, tema emisiunii era invatamantul romanesc de acum. In acea emisiune, au fost si cateva reportaje si intr-un reportaj, o fetita de clasa a patra era intrebata ce reprezinta patria pentru ea...Oau. Raspunsul ei a venit imediat si fara nicio ezitare :Patria este Romania, unde NU avem voie sa facem nimic rau pentru tara. Sa nu aruncam gunoaie pe jos, si unde ar trebui sa ii ajutam pe toti cei care nu au...Hmmm. Pentru un copil de clasa a patra mi-a placut...De ce scriu eu acum acest post ? Pentru ca am un vis, un ideal, care din pacate nu se va realiza vreoadata si asta datorita mie, tie, dansului, dansei, dansilor, bunilor si asa mai departe. De ce ? Simplu. As vrea ca Romania sa se uneasca cu Republica Moldova...Romaniei ii lipseste un plaman, iar Republicii Molodova celalalt plaman. Putem trai fara un plaman ? Se pare ca da, dar nu suntem fericiti, si impliniti....
Ce sunt moldovenii din Republoca Moldova pentru mine ? Sunt fratii mei. Sunt romanii care traiesc in Republica Moldova. Dar pentru tine !?
As vrea ca data viitoare cand ajung la Chisinau, peste Prut sa nu mai stau la doua vami, ci sa merg linistit sa revad o bucata din bogatia tari..Ce imi place la basarabeni cel mai mult? Respectul fata de semeni. Imi place cum ii respecta pe oamenii de laga ei, zicandu-le :dansa, dansul, sau chiar bunu (bunicul). Nu stiu daca este vreun regionalism sau arhaism, dar pur si simplu nu ma intereseaza. Suna senzational...Imi place la nebunie.
Vreau sa traim toti sub acelasi tricolor. Din pacate cei mai multi din romani nu stiu ce reprezina stema Romaniei..Acel vultur in care sunt patru patrate. Le zic eu : Fiecare patrat reprezinta steagul unei principate....De aceea lipseste o "principata" din tara noastra. Republica Moldova. Chiar daca pe steagul nostru exista stema ei, in realiate, nu e asa...Eu o vreau inapoi...Vreau sa fim uniti cu ei.
Ce avem in comun ? Multe...: limba, literatura,sarbatorile, si nu in ultimul rand isoria. Avem ca tari vecine cateva caracterististici comune : lupta si indarjirea. Din pacate romanii au si un atu de neegalat : lasitatea. De ce spun lasitatea dupa atatea victorii castigate Mihai Viteazul, Mircea cel Batran si asa mai departe ? Felul in care noi am cedat Basarabia rusilor. Nu noi, generatia asta. Generata mai veche. Dar noi din acea generatie ne-am nascut si suntem si mai lasi. De ce ? Pai nu vrem sa recunoastem istoria si sa spunem : Da, BASARABIA E ROMANIA, pentru ca asa spun bunii, care au mai ramas in viata si bineinteles istoria. Si inca odata mai spun ca suntem lasi, pentru ca nu facem NIMIC, sa putem sa fim din nou toti, un intreg. De cand nu ati mai citit o poezie ? Probabil demult. Acum o sa copiez o poezie, o dedicatie daruita lui Nicolae Furdui Iancu.
"Nu-i pe lume om frumos
Ca romanu rosinos !
Mai romane, mai fratane
Ce ai tu de la rusie ?!
Ca paganul to mai rau,
Mai rau urca-n capul tau !
Nu-i pe lume om blajin
Ca romanul cel crestin !
Mai romane si mai frate,
Ce castigi din bunatate ?!
Cine-a vrut, cine-a poftit
Zilele ti-a otravit !
Cat ii lumea Domnului
Rabdator ca tine nu-i !
Mai romane, fratioare,
Din rabdare ce ai oare ?!
Decat lantul vechi pe os,
Decat timpul scorburos !
Cat ii lumea-n lung si-n lat
Om mai pasnic n-am aflat !
Mai romane, mai crestine,
Ca esti pasnic este bine !
Dar tu mori si eu tot mor,
Ce-avem noi din pacea lor ?!"
Aceste versuri minunate ii apartin poetului dinvin al neamului nostru, GRIGORE VIERU.
Din Romania, www.noiigolani.ro sunt singurii care incearca sa ne destepte, dar se pare ca noi nu vrem.Acesti tineri din Romania sunt singurii care au campanii de promovare a romanismului. Acesti tineri sunt denumiti in "Noii golani" dupa denumirea pe care le-a dat-o Iliescu studentilor, si intelectualilor care se aflau in Piata Universitatii in 1991. Acesti golani au mai multe campanii, dupa cum am spus, printre care, campania "BASARABIA PAMANT ROMANESC". Un citat de-al marelui pot national, Mihail Eminescu. De curand, adica acum cateva luni au inceput si campania : UNITI SUB TRICOLOR. In aceasta campanie si-au strans fortele cativa cantareti care au facut un cd cu melodii patriotice, sau care reprezinta cele doua state in ritm de hip-hop .De ce ? Pentru a strange bani, si pentru a cumpara calculatoare pentru liceul Lucian Blaga din Tiraspol, care a luptat pentru identitatea lui, de a preda in limba romana...Ce au facut !? Au luptat...Da, un cuvant care nu are inteles pentru multi romani din ziua de azi.. De ce nu ne desteptam !? Ne place sa dormim in aceeasi morcirla, minciuna. Ne place sa faca altul pentru noi. Oricum ce face nu e de ajuns sa ne multumeasca...Suntem niste lepre ordinare in acest fel..
Acest post e alcatuit din doua parti, pentru a nu va plictisi....Prima parte a acestui post o inchei aici,iar cealalta va fi scrisa tot aici in cateva zile...

Un comentariu: