marți, 3 ianuarie 2012

Ziua curiozitatii: Biserica Elefterie cel Nou

      In vechiul Bucuresti, in zona Podului Eroilor Sanitari, exista o insula a raului Dambovita. Ostrovul adapostea un sat, construit in jurul schitului Sfantului Elefterie. In scrut timp, satul a devenit unul dintre cele mai frumoase colturi ale Bucurestilor.
      Mahalaua din Ostrov, s-a format intre anii 1743 si 1744, cand Maxim Cupetul a construit Biserica Sfantul Elefterie Vechi. Insula Sfantul Elefterie era una foarte iubita de bucurestenii de altadata, pentru ca aici isi gaseau linistea. era o zona de agrement cu multa verdeata si ape curgatoare. Dupa rectificarea raului Dambocita, insula Sfantul Elefterie a disparut, iar in locul sau si-a facut apariatia cartierul Cotroceni. In acest cartier, care cunoaste o maxima dezvoltare dupa primul razboi mondial, se construieste biserica Sfantul Elefterie Nou, atunci cand vechea biserica devine neincapatoare pentru desfasurarea activitatilor parohiale. 
      Piatra de temelie a Biserii Sfantul Elefterie Nou a fost pusa in ziua de duminica, 29 iunie 1935. In acelasi an au inceput si lucrarile  de constructie ale lacasului de cult, lucrari care au tinut timp de 36 de ani. Biserica a fost construita din donatiile cetatenilor. Cea mai mare donatie pentru aceasta constructie a fost a generalului Ion Georgescu si a sotiei acestuia, Smaranda, care au donat o suta de mii de lei.


                                              (vedere dinspre Piata Operei- poza veche)
      Donatiile pentru biserica erau anuntate atat in biserica, in presa centrala, cat si in buletinul Bisericii. Pe langa donatiile personalitatilor cu stare, la constructia bisericii au contribuit si concertele religioase organizate pentru strangerea de fonduri. 
       In 1971 biserica a fost terminata in totalitate si pe 29 iunie a avut loc sfintirea. La eveniment au participat patriarhul Justinian, episcopul-vicar Antonie, consilierii patriarhali, precum si alti preoti si diaconi. picturile din biserica au fost realizate de Vasile Rudeanu si Iosif Keber. Stilul adoptat de cei doi, a fost pictura meoclasica in fresca.
      Biserica Sfantul Elefterie din Bucuresti, impresioneaza prin arhitectura, spatiul liturgic generos si prin slujbele oficiate aici. Un alt factor de atractie al acestui lacas este catapeteasma impunatoare. Aceasta este sculptata in lemn de cires si este unicat in Romania. Modelul este realizat dupa o catapeteasma din Skopje, Macedonia, iar icoanele sunt realizate de pictorul Stan Hermeneanu de la Govora, iconar renumit prin lucrarile executate la cele mai alese biserici din tara.
                                     (vedere dinspre Piata Operei, 03.01.2012)


      Biserica are dimensiuni monumentale si este asemanatoare cu bisericile: "Parcul Domeniilor", "C.A.M. Belvedere" si Mitropolia veche din Targoviste.
Biserica se alfa pe Strada cu acelasi nume Sfantul Elefterie, nr. 1, sector 5 (zona Eroilor) vis-a-vis, de Opera Romana. 
      Poti ajunge  lejer in zona Eroilor cu metroul (M1 si M3) statia Eroilor, iesirea de la Opera si cu mijloacele de transport in comun de suprafata (R.A.T.B.), troleibuzele:  61,69,90,91,96  si autobuzele : 104,122,123,124,126,137,138,168,226,236,268,336,368 si 601.

Iubiti Bucurestiul  ! Aveti de ce ! 
                                 (Intrarea in biserica, din strada Sf. Elefterie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu